Unieke productiemethode Cressana® Nederland

Unieke productiemethode

Om de inhoudsstoffen van waterkers zo mogelijk te bewaren ontwikkelde Cressana® een vriesdroogtechniek onder lage temperatuur. Tijdens...

Om de inhoudsstoffen van waterkers zo goed mogelijk te bewaren ontwikkelde Cressana® een vriesdroogtechniek onder lage temperatuur. Tijdens dit procedé wordt de koudeketen die de versheid en houdbaarheid van de waterkers garandeert nooit onderbroken.

De inhoud van de capsules bij alle Cressana producten is 100% puur zonder enige toevoeging van vulmiddel, bewaarstoffen, antiklontermiddel, kleurstoffen of andere additieven.

Waterkers bevat tal van temperatuurgevoelige bestanddelen (waaronder PEITC, myrosinase, chlorofyl) die met de unieke productiemethode van Cressana® optimaal bewaard blijven. Vooral PEITC en myrosinase zijn uiterst gevoelig voor afbraak.

Bij onzorgvuldige behandeling van waterkers worden deze actieve stoffen vernietigd. Daarom zijn droogtetechnieken waar warme lucht bij komt kijken (lucht drogen, tunneldrogen, sproeidrogen) eigenlijk niet geschikt voor dergelijk gezondheidsproduct. 

Unieke inhoudsstoffen: de glucosinolaten en isothiocyanaten
Naast een hoog gehalte aan vitamines en mineralen bevat waterkers tevens belangrijke zwavelhoudende verbindingen (glucosinolaten). Deze inhoudsstoffen worden bij het kauwen omgezet tot een groep scherpsmakende stoffen (isothiocyanaten).

Een verduidelijking van deze bestanddelen
Waterkers bevat zwavelrijke inhoudsstoffen die glucosinolaten worden genoemd. Het zijn voorloopstoffen waaruit de isothiocyanaten worden aangemaakt. 
Isothiocyanaten zijn de heilzame bestanddelen die onze cellen en weefsels gezond helpen houden. Ze zijn verantwoordelijk voor de scherpe typische smaak van waterkers. Één van de belangrijkste isothiocyanaten die waterkers aanlevert, is PEITC.

De omzetting van glucosinolaten naar het gezondheidsbevorderende PEITC gebeurt op twee manieren:

  1. Tijdens de meest doeltreffende manier is myrosinase actief. Dit is een enzym uit de waterkersblaadjes dat bij het fijnhakken of kauwen van de rauwe groente in contact komt met de glucosinolaten en de omzetting meteen uitvoert. 
  2. Daarnaast zet ook onze darmflora nog een kleine portie glucosinolaten om naar PEITC.

In een analyse uitgevoerd aan de Universiteit van Gent* was het gevriesdroogde waterkersconcentraat van Cressana® van alle geteste waterkerspoeders het enige voedingssupplement met een meetbaar gehalte aan PEITC en een relevante hoeveelheid myrosinase. 

*Bron: Heyerick A. Analyse stalen van waterkershoudende voedingssupplementen. 31 maart 2011, C-EviDeNT - Universiteit Gent