Kwaliteit is de voorwaarde

Speciale selectie 
De kwaliteit van waterkers en de hoeveelheid scherp makende inhoudsstoffen is afhankelijk van vele factoren. Door een jarenlange selectie op planten met het hoogste gehalte van sterk smakende inhoudsstoffen (glucosinolaten) kunnen planten verkregen worden die een verhoogde geneeskrachtige werking hebben. De als groente verkrijgbare waterkers is een waardevolle groente maar werd hier niet op geselecteerd. Slechts waterkers van gespecialiseerde kwekers bevat dit uitzonderlijk hoge gehalte van actieve inhoudsstoffen. De kweekomstandigheden van waterkers bepalen in sterke maten mee het gehalte aan bioactieve elementen. 

De kwaliteit van het water
Het blijkt zeer moeilijk kwalitatieve waterkers te kweken in zogenaamde hydrocultuur waar men de planten laat groeien in een kunstmatig, met chemische meststoffen aangereikt milieu. Waterkers groeit best in zijn natuurlijke omgeving: vers bronwater uit koele bronnen, zoals bijvoorbeeld wordt gevonden in de Zwalmstreek (België). Bovendien levert kwalitatief bronwater de nodige mineralen en sporenelementen. Industrieel gekweekte waterkers wordt vaak geteeld in bedden van afgeleid rivierwater. Hierdoor staan de planten ook bloot aan de vervuiling en nemen ze deze op. 

Biologische teelt
Enkel biologisch geteelde waterkers uit natuurlijke bronnen kan de garantie bieden voor een zuiver product. Op grote schaal gekweekte waterkers wordt vaak behandeld met sproeistoffen. Zo wordt waterkers in de VS behandeld met het chemische azoxystrobine tegen bepaalde bladziekten.

De bewijzen

Groene kleur illustreert het milde karakter van het productieproces. Dankzij de milde vriesdroogtechniek van Cressana® blijft het temperatuurgevoelige bladgroen of chlorofyl behouden in het waterkersconcentraat. Alvast een goede aanwijzing dat mogelijk ook de andere temperatuurgevoelige inhoudsstoffen bewaard zijn gebleven!

De bijhorende foto toont het uitzicht van diverse waterkersproducten van over de hele wereld. De inhoud van de Cressana® capsule is groen gebleven.

 

 

 

Nog meer info? Bekijk dit artikel

 

 

kwaliteit cressana waterkers